Tuesday, April 20, 2010

6 sebab kenapa tak patut ikut bf

Pesan umi: Nak cari bakal suami kena lah yang lebih tua(matang). Tengok macam umi dengan abah. Bila kau dah kawin nanti, beranak, muka kau akan nampak tua kalau kau kawin dengan lelaki yang sebaya dengan kau.

Pesan roslina: Nak cari lelaki kena lah yang kaya dan beriman. Duit penting masa ni, siapa lagi yang nak tolong orang Islam yang lain, yang kurang bernasib baik?

Pesan diri aku: Tak nak laki yang panas baran, saya nak yang matang, beriman dan kaya. hahaha

Konklusi: pilihan ibu adalah yang terbaik.

Okeh. arini bukan kerana aku menggatal nak kawin ke hape ke? tapi ni masa depan aku. rite? takut bila tengok orang disekeliling kita yang mempunyai masalh rumah tangga, cerai berai. aku takut gila kalau aku yang menjadi mangsa penceraian dan dicerai.

Lelaki sekarang susah la nak cari yang berkualiti. tak semua okeh. Segelintir. Yang terok2 tuh jenis tergelincir la tuh.heh~

Dengan masalah buang bayi lagi. huhu. lari dari umah la. ikut teman lelaki la. hey gadis, kamu tak tahu, duduk sebelah ketiak mak lagi besla dari kau ikut boifren kau.
Reasons:

1)MAKAN
Kau duduk rumah, mak kau masak sedap2. kalau takpon, kau yang masak la. tapi stil sedap kan? sebab bapak kau blikn bahan2 yang banyak utk kau masak. kalau ikot balak kau, kau nk mkn ape? ntah2 balak kau pun tagih kat kau. xpasal dia jual kau.

2)DUIT
kau duduk rumah, mesti kau dapat duit siket la. sebab ape, sbb mungkin mak kau atau bapak kau tgk kau rajin wat keje umah. Takpon, dorg topupkn kau. paling sket pon 10hengget. Heaven ar tuh an? Kau sapu ruang tamu dah dapat 10hengget, kalau kau sapu satu umah, xke dapat 50 hengget? kalau kau ikot laki kau, ape kau dpt? kau ingt dengan cinta, dwet takya pon xpela>? okeh, pasni kau g makan sipot babi kat tepi jln.

3)Jalan-Jalan
Duk ketiak mak kau, kau dpt g mne2 tmpt bes. paling bes ko dapat g umrah la..hehe. mksd aku duk ketiak mak tuh, kau jnis anak duk umah la. bkn nk selit pale kau kt ketiak mak kau. kau dapat jalan2 ngn family kau, kau dpt rptkn hbgn sesame family. heaven la. serius. kalau kau dengan balak kau, nk g uptown banting yang cikai tuh pon xdpt, ape tah lagi fun fair. jgn harap. dwet tak dak, xdpt g mne2.

4)Kasih Sayang
serius, kau dapat kasih sayang. takkan lah bapak atau mak kau nk pukul kau tanpa sebab an? aku mmg pantang kalau ade budak yang nk bunuh diri sebab tekanan ngn family, dengan sebab mak bapak asyik mrh kau jek. kau yang tak muhasabah diri kau. ada kau fikir kenapa mak kau bebel banyak kat kau? ada kau fikir kenapa bapak kau ngamuk tahap gaban kt kau? semua sebab nak bentuk kau jadi baik la. kalau dengan balak kau, kau mmg la dpt kasih syg. tapi jap jek la. pas laki tuh da rase manisnya kau, dia buang kau la. last2 family kau jugak yang kutip kau balik.

5)Belajar
dengan adanya family, kau duk ngn family, insyaAllah kau akan terdidik dengan baik. kau dapat belajar agama, belajar ngaji. isk, aku ingt dulu-dulu kena marah ngn abah sebab salah tajwid mse ngaji. nanges kot. sekarang ni, huhu, alhamdulillah, aku boleh baca Alquran dengn baik. ala, abah aku marah2 sayang even aku nanges gile2 mase tu.haha.klaka. Pastu, suasana kat umah memang akan wat kau rase nk belaja, sbb kalau ikut mak bapak aku, diorg mmg terapkn suasana belaja kat umah. tp pelik, skang kalo aku balik umah, tak dpt nk study. sbb siblings aku yg lain da duk jauh2, kalo balik umah, xrmai pon, so smngt blaja tuh depends on my umi la, sbb dia study ag, so kdg2 aku dpt la spirit study tuh,.heh~

6)Tak Tahu nk ckp pe ag
yang aku tahu, tak ya la percaya kat laki yang tabur bunga2 cinta. mksd aku, jgn lentok gila2...relax2 suda. ade jodoh, ade la. sume da tertulis.

Yang penting, Islam tetap dihati, Family diutamakn.



p/s: aku rindu umah aku kt banting. tak sabar nk habis exam nih. nak tgk muka umi aku even umi suke bebel kat aku. rindu la. serius. suka tgk muke abah n umi, sebab aku lega dorg kt dpn mata aku. korg cmne plak?
hamster sy pon nk selit

6 comments:

Shukri Mohd Ali said...

haha. lebih baik single, pastu kahwin trus. takyah couple2 =)

Hamdi Ali said...

owh, aku pun dapat create suasane blaja yg kondusif utk ko study yek? even kite slalu tersembang... lps kne sound ngan ummi, baru terase chuak...
ho3...
"kaye n beriman", sape nak aku? haha.
salute kat abah sebab dapat tekel ummi sekeluarge... sedekad tu beze...

Hamdi Ali said...

i wonder, kenapa semue contoh yg ko bagi merupakan riwayat hidup ko?...
huk3...

diLLa hanani said...

shuk: hahahahha..it is the best way!

dd: haha..kne sound ngn umi sbb kite slalu tersembng. terer kn abh? aku nk bakal suami aku perangai cm abah. miahaha.


err...contoh plg sng nk bg an..haha..lgpon, aku kn bdak yg suke duk umah.tak ske bersidai2

hidayahAZMAN said...

dilla. mau suami yg ko carik la. mak aku x nak yg jaoh2. so aku takot klu mak aku carik nnt die bg kat indon sebelah rumah plak. agegege.

diLLa hanani said...

hahaha..kalo aku yg carikkn, kompom ko nt berubh jd baik. jd lemah lembut kau..haha. tp mslhnya, aku pun tak dpt lagi bakal suami yang diidam2kan..ape kate soh mak aku yg carikkn jek utk kau? haha